Idee #1 – Funda filters, maar dan beter

0
business-idee-funda-filters

Iedereen die ooit op zoek is geweest naar een huis en niet al bedacht heeft in welke wijk hij wil wonen kent het probleem: Wat is de ideale plek voor mij?

Via Funda kun je op van alles filteren: prijs, stad, oppervlakte etc. Dat zijn de eigenschappen van het huis zelf, maar die zeggen weinig over het leefgenot en -stijl. Dan moet ik alsnog veel huizen bekijken die dit filter overleven. En ik word niet echt op nieuwe ideeën gebracht.

Dat moet beter kunnen.

Ik wil kunnen filteren op het aantal restaurants in een straal van 1.8 km, maximaal 22 minuten met OV naar mijn werk, groen op maximaal 1.2 km etc. Of dat het huis voldoet aan 4 van mijn 5 filters. Kortom, slimmere filters, naast de bestaande filters voor het huis zelf.

Ik wil helemaal los kunnen gaan en op nieuwe ideeën gebracht worden. Echt geavanceerd zou zijn als ik ook nog kan filteren op huizen die relatief goedkoop zijn, dus in vergelijking met hetzelfde soort huizen.

Verdienmodel

Advertenties. Als je je werk goed doet dan stuur je een hoop mensen naar Funda en blijven ze echt wel terugkeren naar jouw site. En ebooks die een speciale doelgroep aanspreken, bijvoorbeeld jonge gezinnen die in de regio Amsterdam een huis zoeken met genoeg groen én restaurantjes in de buurt.

Marketing

Bouw een groep trouwe volgers op via Twitter, door bijvoorbeeld elke dag een huis uit te lichten dat volgens jouw (regressie)algoritme een goede koop zou zijn. Als jij een groot probleem oplost voor mensen dan vertellen ze vanzelf hun collega’s en vrienden over jouw oplossing.

Alternatieven

Denk aan een website waar je veel komt en waar de filters op de site niet helemaal geweldig zijn. Een autosite. Of een productvergelijkingssite. In sommige gevallen kun je zelfs verdienen aan affiliate links in plaats van aan advertenties.

Je kunt je ook richten op de huurmarkt voor expats die de stad niet zo goed kennen. Dan zou ik wel voor een van de grote steden in de Randstad gaan.

Data verzamelen en combineren

Dit klinkt allemaal moeilijker dan het is. Heel veel data is al gratis online beschikbaar. Het CBS, Google Maps, IENS, 9292 etc. Als je de postcode van een adres hebt dan ben je al een heel eind. Nu is het een kwestie van alle databases aan elkaar te knopen.

Als je de data eenmaal op orde hebt dan kun je met behulp van een relatief eenvoudig regressiemodel alle huizen ranken. Iedereen wil weten welk huis relatief de beste deal is. Huis A in het centrum op appartement B in de buitenwijk.

Je kunt beginnen met een populaire stadsregio, bijvoorbeeld Amsterdam. Dit is al werk genoeg, maar dan kun je in een vroeg stadium je idee testen. Kom snel tot een minimum viable product voor je er veel meer tijd aan besteedt.