Idee #12 – Math geek squad

0
business-idee-math-geek-squad

Toen ik jaren geleden in Amerika op vakantie was zag ik eens een autootje rijden met een groot logo van “Geek squad”.

Wat bleek, dit zijn handige studenten die je kunt inhuren voor allerlei technische klusjes. Denk aan apparaten installeren en computers weer aan de praat krijgen.

Een variant hierop is een geek squad gespecialiseerd in allerlei kwantitatieve klusjes, de “math geek squad”. Veel (kleine) bedrijfjes hebben af en toe behoefte aan iemand die goed is met getallen, iemand die ze niet zelf in huis hebben.

Verdienmodel

Het is een service, dus koppel de klanten aan een handige student. Er zijn meerdere mogelijkheden om dit te monetizen. Je kunt een vast uurtarief hanteren en de student daar een deel van geven. Je kunt ook studenten indelen in meerdere experiseniveaus en ze een percentage geven van hun uurtarief. Je kunt ook een vast tarief voor een vooraf opgegeven klusje (te selecteren op een website) hanteren. Of een combinatie van al deze mogelijkheden.

Je kunt ook alleen een platform creëren, dus zonder eigen back office. Een soort marktplaats voor kwantitatieve klusjes. Je zou dan een percentage per transactie kunnen vragen. Je kunt ook advertentiekosten berekenen voor studenten die hun klusjes en expertise willen aanbieden, maar nadeel hiervan is dat dat een drempel is om veel aanbod te creëren.

Marketing

Richt je in eerste instantie op de kleine bedrijfjes. Deze zijn makkelijker te benaderen en zijn zelf al in een business mindset. Een relatief klein bedrag uitgeven dat een voor hen groot probleem snel kan oplossen is een eenvoudige keuze.

Zoek eerst een aantal kleine klanten die tegen sterk gereduceerd tarief of zelfs gratis wat taken kunnen laten uitvoeren. Zo bouw je een aantal test cases waar je vervolgens mee kunt adverteren en potentiële volgende klanten over de streep kan trekken.

Alternatieven

Hetzelfde idee, maar dan voor iets anders dan kwantitatieve klusjes. Ikzelf heb bijvoorbeeld via fiverr.com (geweldige site!) al meerdere keren een grafisch designer ingehuurd, maar lang niet iedereen kent deze site. Of mensen willen direct persoonlijk contact met degene die voor hen iets ontwerpt.

 

DELEN
Tristan (1982) vindt het leuk om business ideeën te bedenken en te delen met de rest van de wereld. In een aantal maanden tijd waren dit er al meer dan 400, die uiteindelijk allemaal op businessideeen.nl zullen komen.