Idee #15 – Website met handige Excel templates

0
business-idee-website-excel-templates

Excel is populair, wat je er ook van vindt. Veel bedrijven hangen van de Excel sheets aan elkaar en zijn zelf allemaal continu het wiel opnieuw aan het uitvinden.

Ikzelf heb wel eens een paar maanden aan een onderhandel-template in Excel gewerkt voor een afdeling waarvan ik weet dat andere bedrijven het ook graag zouden willen hebben. Kun je nagaan wat dat uiteindelijk gekost heeft…

In plaats van iemand er maanden aan te laten werken zou het mooi zijn als je ergens op een website een template kunt downloaden. Zo’n template zou dan misschien 90% aansluiten bij je wensen, maar je hoeft niet vanaf nul te beginnen. Een template aanpassen is veel sneller, makkelijker en leuker dan vanaf nul te beginnen.

Verdienmodel

Er zijn meerdere mogelijkheden. Je kunt de templates rechtstreeks verkopen natuurlijk. Of je kunt een marktplaats creëren waar anderen hun templates kunnen aanbieden.

Andere variant is om alles gratis aan te bieden, of anders het overgrote deel, en advertenties te tonen. Dit kan in het begin gewoon Google Adsense of iets dergelijks zijn, en als de site populairder begint te worden dan gerichte advertenties van individuele adverteerders. Ik kan me voorstellen dat bijvoorbeeld aanbieders van Excelcursussen of Excelprogrammeurs hier in geïnteresseerd zouden zijn.

Marketing

Op de site zou ik sowieso een aantal gratis templates aanbieden om traffic te genereren. Je kunt instellen dat als mensen een gratis template willen downloaden dat ze er dan eerst een Facebook- of Twitterbericht over moeten versturen. Dit kan eenvoudig met online services als “pay with a tweet” en dergelijke.

Ook zou ik in eerste instantie richten op een paar goedgekozen niches, bijvoorbeeld financiële templates. Op de site zou dan makkelijk op niche gezocht moeten kunnen worden.

In je verkooppraatje zou ik ook benadrukken dat het uiteindelijk veel goedkoper is om een gekocht template aan te passen dan een eigen medewerker het vanaf nul te laten maken.

Alternatieven

Een ander idee is om de Excel templates te vervangen door bijvoorbeeld Apple scripts, zie het website idee voor een marktplaats voor Apple scripts. In principe kun je Excel templates vervangen door wat voor digitaal document, spreadsheet of script dan ook.

In plaats van op Excel kun je je ook richten op een Excelconcurrent als bijvoorbeeld Open office of Google Docs. Hier is veel minder concurrentie op, maar ook minder zoekverkeer.

Next steps

Je wilt wel templates hebben waar mensen op zitten te wachten, dus eerst zou ik in bijvoorbeeld Google Adwords onderzoeken op wat voor templates mensen nu al zoeken. Alles wat een beetje aardig zoekverkeer heeft is potentieel interessant.

Verzamel vervolgens een aantal handige templates online en bewerk deze zodanig dat je tevreden bent over de kwaliteit. Pas ze aan aan je eigen huisstijl en voeg links naar je eigen site toe in de templates.

DELEN
Tristan (1982) vindt het leuk om business ideeën te bedenken en te delen met de rest van de wereld. In een aantal maanden tijd waren dit er al meer dan 400, die uiteindelijk allemaal op businessideeen.nl zullen komen.