Idee #23 – Verzamelwebsite met programmeerartikelen

0
business-idee-verzamelwebsite-programmeerartikelen

Iedereen die programmeert in de programmeertaal R kent de site r-bloggers.com wel. Dit is een vrij lelijke website die niet heel veel anders doet dan artikelen over R van andere sites ook op de eigen site tonen. Wel met een keurige verwijzing naar de bron, maar toch erg simpel.

De maker ervan doet dus zelf erg weinig, maar verdient leuk geld met advertenties voor R-conferenties en R-cursussen (ook van anderen…). Doordat deze site na verloop van tijd zoveel artikelen heeft verzameld komt de site ook steeds omhoog in Google. Het mooiste is nog wel dat de kleinere websites waar de originele artikelen op staan het als een eer beschouwen om op r-bloggers.com getoond te worden…

Dit concept is eenvoudig na te doen, maar dan voor een andere programmeertaal. Populaire programmeertalen zijn bijvoorbeeld Python, C++, PHP en Ruby on Rails. Maak een mooier design dan r-bloggers.com en focus volledig op SEO.

Je kunt ook een soortgelijke site beginnen voor R, maar dan bijvoorbeeld in het Nederlands. Of nog beter in een taal die relatief veel gesproken wordt maar waarvoor relatief weinig online content is zoals Duits of Spaans.

Verdienmodel

Kopieer het concept van r-bloggers.com, maar dan met een mooier design en voor een andere programmeertaal en/of taal. Dus veel content van andere sites gecombineerd met aan de programmeertaal gerelateerde advertenties. Dus geen Google Adsense.

Je kunt op termijn ook nog een ebook verkopen met de beste tips, of gratis een nuttige lijst laten downloaden met affiliate links naar handige software (of wat dan ook van toepassing is).

Marketing

Richt je volledig op SEO. En op de kleinere sites met interessante artikelen over de programmeertaal. De kleinere sites zijn makkelijker te benaderen en zullen eerder instemmen met het plaatsen op je website. Veel van deze mensen schrijven voor de fun en zijn niet zo bezig met monetization.

Kies een social media platform dat veel gebruikt wordt door de mensen die in de programmeertaal geïnteresseerd zijn. Voor R is dit bijvoorbeeld Twitter. Maak vrienden met de core influencers en retweet hun berichten. Als je dit goed en consequent doet dan kun je een hoop mensen naar je site trekken.

Verder kun je op forums nuttige bijdrages leveren en in je signature of profiel een link naar je site toevoegen.

Alternatieven

In plaats van programmeerartikelen kun je ook een andere niche nemen. Denk bijvoorbeeld aan kookrecepten.

Next steps

In eerste instantie zou ik op een forum als stackoverflow.com kijken naar populaire onderwerpen en daar een aantal artikelen over schrijven.

Nadat je site een beetje gevuld is kun je andere sites benaderen en ze voorstellen hun artikelen te plaatsen met een link terug naar hun site. Begin met de kleinere sites, liefst degene die zelf niet veel aan monetization lijken te doen. Deze mensen zullen het waarschijnlijk alleen maar mooi vinden als hun artikel meer gelezen wordt.

De eerder genoemde site r-bloggers.com heeft zelf het plaatsen van artikelen grotendeels geautomatiseerd met behulp van feeds. Ik zou in eerste instantie alles handmatig doen, om ook de kwaliteit van de artikelen te garanderen.

DELEN
Tristan (1982) vindt het leuk om business ideeën te bedenken en te delen met de rest van de wereld. In een aantal maanden tijd waren dit er al meer dan 400, die uiteindelijk allemaal op businessideeen.nl zullen komen.