Idee #6 – Verticale moestuin

0
business-idee-verticale-moestuin1

Zelf je eigen groente verbouwen is nog nooit zo populair geweest. Of wat kruiden als basilicum voor in de keuken.

Wat kan zo’n klein potje kruiden duur zijn in de supermarkt…

Maar veel mensen, met name in grote steden, hebben helemaal geen tuin. Hoogstens een klein balkonnetje. Geld en interesse zat, maar de ruimte…

Dikke pech zou je zeggen.

Maar waarom moet een moestuin per se in een tuin? Of zelfs buiten? Als het nou eens in de hoogte kon. In een mooie stelling. Beetje mooi design om de yup die van duurzaam en lokaal eten houdt te pleasen.

Dit was een van mijn eerste ideeën (die ik heb opgeschreven tenminste), maar om de een of andere manier heb ik het nog nooit ergens gezien. Wel verticale tuinen (Google image search eens op “vertical garden”), met name in Zuid-Europa.

En het heeft verdienpotentieel. Je kunt naast de mooie stelling ook bijbehorende bakken, zaden, advies (bv. ebook), lampen nog allerlei andere (design, dus dure) accessoires toevoegen aan het concept.

Een mogelijk verdienmodel

Verkoop de bakken voor een relatief lage prijs, kostprijs plus een klein beetje marge. Je verdient aan de bijverkoop. Het moet relatief laagdrempelig zijn om ermee te starten. Op bijvoorbeeld bakken of een ebook kun je ook veel meer marge maken. Zoveel mogelijk mensen moeten zo’n stelling thuis hebben staan.

Doe alles in eerste instantie online, ga vooral nog niet in zee met tuincentra en dergelijke. Die eten je complete marge op.

Marketing

Je kunt de doelgroep bijna uittekenen. Richt je op mensen die in de stad wonen (Amsterdam, Utrecht, Haarlem), die duurzame sites op Facebook liken en bij winkels zoals Marqt kopen. Natuurlijk zijn er nog meer mensen die geïnteresseerd zouden zijn, maar probeer in eerste instantie op zo’n groep te mikken, dat maakt het makkelijker te focussen.

Maak een facebook groep aan en bouw aan een community waarin tips worden uitgewisseld. Welke zaden moeten in welke tijd van het jaar geplant worden? Welke zaden zijn goed te combineren wat betreft bacteriën?

Alternatieven

Je kunt voor de grote stelling gaan die een hele wand bedekt op je balkon (Hoe cool zou dat er wel niet uitzien?). Maar een kleinere versie voor in de keuken is ook erg cool.

DELEN
Tristan (1982) vindt het leuk om business ideeën te bedenken en te delen met de rest van de wereld. In een aantal maanden tijd waren dit er al meer dan 400, die uiteindelijk allemaal op businessideeen.nl zullen komen.