Idee #8 – Hypotheekdocumenten service website

0
business-idee-hypotheekdocumenten-service

Iedereen die een huis heeft gekocht of verkocht weet waar ik het over heb; de papiermolen rondom het krijgen van een hypotheek is verschrikkelijk…

Je hebt allerlei documenten van verschillende instanties nodig. De belastingdienst, de gemeente, de bank, je werkgever, en zo verder. Iedere instantie heeft zijn eigen oplevertermijnen; als je een week te lang wacht met aanvragen kan je zo maar in de knoop komen met de afgesproken datum in het koopcontract.

Heb je ook een huis te verkopen? Nog meer documenten. Als je daarnaast ondernemer of ZZP’er bent dan moet je nog meer extra documenten.

Zou het niet mooi zijn als je ergens op een website kunt selecteren wat je situatie is en in kunt vullen bij welke bank, hypotheekverstrekker je zit? Dat alles wat voor je geregeld kan worden dan ook daadwerkelijk gebeurt? En wel meteen. En je weet zeker dat je niets vergeten bent. Alleen al voor dat laatste zou ik bereid zijn te betalen.

Je geeft je email adres op en er wordt een hele rits aanvraagemails aangemaakt die aan de eisen voldoen. En er worden een paar tabs geopend waar je direct documenten met DigiD kunt aanvragen, bijvoorbeeld bij de belastingdienst.

Businessmodel

Hier heb je de mogelijkheid voor zowel gratis als betaald; gratis met advertenties of simpelweg een klein bedrag voor de aanvraag. Voor meer gespecialiseerde aanvragen kun je iets meer vragen.

Je kunt ook een mix van gratis en betaald doen. Gratis kan dan dienen om de site te promoten en bekendheid te krijgen, of je toont advertenties op dit deel van de site.

Betaald met advertenties zou ik niet doen, dat komt wel een beetje gierig over.

Marketing

Als je voor de betaalde variant gaat dan kun je je eigen affiliate platform maken om andere sites en adviseurs naar jou te laten verwijzen. Het idee van zo’n affiliate platform is dan wel dat je erg genereus bent, dus minstens 50% van het bedrag gaat naar de affiliate.

Je bent genereus om te voorkomen dat een succesvolle affiliate zelf bedenkt om een concurrent voor jouw site te creëren. Als hij veel mensen doorverwezen heeft en maar een schamele 5% heeft gekregen dan gaat hij daar toch over nadenken. Gewoon affiliate blijven bij een hoog percentage is voor hem aantrekkelijker, easy money. Je kunt zelfs meerdere percentages hanteren om succesvolle affiliates te belonen.

Je kunt mensen naar de site krijgen door actief te zoeken naar mensen die over de papiermolen klagen. Fora, Twitter, Facebook etc. Het kan zijn dat je te laat bent voor deze mensen, dat ze (bijna) alles al geregeld hebben. Maar dit is niet erg, de kans dat ze je site checken en er met vrienden over praten is vrij groot. Als de frustratie maar groot genoeg geweest is dan doe je dit wel…

Alternatieven

Dit idee is natuurlijk op meerdere terreinen inzetbaar. Alle processen waar je een hoop documenten van instanties voor nodig hebt komen in aanmerking.

Een huis kopen is simpelweg een van de processen met de grootste doelgroep. Je kunt je ook op een niche storten; hoe groter het probleem is dat je voor mensen oplost hoe meer ze bereid zijn te betalen.

Next steps

Creëer een lijst van alle documenten die nodig zijn voor de “standaardgevallen” van een huis kopen. Dus  mensen in loondienst. Je kunt je ook juist focussen op een niche, bijvoorbeeld ZZP’ers.

Zoek in eerste instantie van de top-5 hypotheekverstrekkers, top-5 banken etc. de benodigde documenten/links/vereisten op. Je wilt zo snel mogelijk het idee testen, spendeer niet te veel tijd in eerste instantie aan allerlei kleine banken en hypotheekverstrekkers. Of maak voor deze partijen wat standaardmails die de meest vitale elementen bevatten, dan is de dialoog in ieder geval geopend.

Test deze standaardmails bij wat mensen in je omgeving om te kijken hoe de instanties reageren. Hebben ze alle benodigde info of komen steeds dezelfde vragen terug?

DELEN
Tristan (1982) vindt het leuk om business ideeën te bedenken en te delen met de rest van de wereld. In een aantal maanden tijd waren dit er al meer dan 400, die uiteindelijk allemaal op businessideeen.nl zullen komen.