De beste boeken voor ondernemers

0
beste-boeken-voor-ondernemers

Er zijn weinig manieren om iets sneller op te pikken dan een goed boek te lezen over het onderwerp. Hieronder de lijst met de beste boeken voor ondernemers, in een aantal categorieën waar je als ondernemer iets van af moet weten.

Ik heb de lijst bewust kort gehouden, alleen de allerbeste boeken per categorie hebben de lijst gehaald.

Business boeken

The 4-hour workweek (Tim Ferriss)beste-boeken-voor-ondernemers-ferriss-four-hour-workweek

Dit boek kan simpelweg niet ontbreken in de lijst met beste boeken voor ondernemers. Als je maar één boek wilt lezen, lees dan deze.

Met dit boek is het voor mij achteraf allemaal begonnen, ergens in 2009. Dit is hét boek dat ik aan werkelijk iedereen aanraad, zo geweldig vind ik het.

In het boek vertelt Ferriss gedetailleerd hoe hij zijn zogenaamde “muses”, oftewel side businesses, volledig geautomatiseerd heeft.

Hij beschrijft hoe hij begonnen is met een goedlopend bedrijfje waarin hij werkweken van 80+ uur moest draaien om alles in de lucht te houden. Vervolgens krijgt hij een ingeving (het 80/20-principe) en weet hij door middel van automatiseren en delegeren zijn werkweek naar maximaal 4 uur te krijgen. En dat allemaal terwijl zijn inkomsten ook nog eens verhogen.

Erg leuk geschreven aan de hand van allerlei anekdotes en wat voorbeelden van andere mensen. Bevat veel waardevolle inzichten.

Business ideeën

beste-boeken-ondernemers-altucher-choose-yourselfChoose yourself (James Altucher)

Altucher is voor mij de man van het eindeloos genereren van business ideeën. Hij is zelf al een keer of 20 opnieuw begonnen, zowel na succes als na falen.

Het interessante is dat hij dus ook uitgebreid over zijn eigen falen en tekortkomingen praat. Dit geeft misschien wel meer inzicht dan iemand die alleen maar over zijn successen praat.

Altucher heeft ook een interessante podcast waarin hij mensen interviewt, voornamelijk mensen die zelf ook een (vaak online) business gestart zijn.

Personal finance

beste-boeken-voor-ondernemers-sethi-teach-richI will teach you to be rich (Ramit Sethi)

Een nogal agressieve titel, lijkt wel een beetje op zo’n spam titel uit de jaren 90. Maar laat je daar niet door afleiden. Het gaat over alles wat met personal finance te maken heeft. Lekker direct geschreven en zeer toegankelijk.

Dankzij dit boek ben ik me verder gaan verdiepen in beleggen in aandelen bijvoorbeeld (dat is maar één van de onderwerpen die hij behandelt).

Wat doet een boek over personal finance in een lijst voor de beste boeken voor ondernemers? Geld verdienen is één ding, het verstandig behouden of zelfs vermeerderen is iets anders.

Marketing

beste-boeken-voor-ondernemers-holiday-trust-lyingTrust me, I’m lying (Ryan Holiday)

Bijzonder intrigerend boek over iemand die als baan had om de media te bespelen in opdracht van allerlei bedrijven die hun services of product in de media wilden hebben.

Hij klapt volledig uit de school hoe hij nepnieuws en controverse veroorzaakte omdat een van zijn opdrachtgevers daar baat bij had. Natuurlijk hoef je dit niet zelf te gaan doen, maar het toont goed aan hoe het hele circus werkt.

Na het lezen van dit boek kijk je heel anders naar het nieuws. Of misschien zelfs helemaal niet meer…

beste-boeken-voor-ondernemers-vaynerchuk-jab-hookJab, jab, jab, right, hook (Gary Vaynerchuk)

In dit boek gaat Vaynerchuk uitgebreid in op hoe je met social media je bedrijf of product zou moeten promoten. Elk platform heeft een eigen hoofdstuk. Hij behandelt alle populaire platforms als onder andere Facebook, Twitter, Instagram, LinkedIn en Pinterest.

Wat erg sterk is aan dit boek is dat er niet allerlei open deuren worden ingetrapt, maar dat hij juist van bedrijven die iedereen kent laat zien wat ze niet goed doen, met veel voorbeelden van tweets, Facebook-berichten etc.

DELEN
Tristan (1982) vindt het leuk om business ideeën te bedenken en te delen met de rest van de wereld. In een aantal maanden tijd waren dit er al meer dan 400, die uiteindelijk allemaal op businessideeen.nl zullen komen.